Vanggewassen hebben een belangrijke rol in het bouwplan voor het vastleggen en naleveren van nutriënten. Bekijk de vanggewassen van LG hieronder of vraag je LG teeltspecialist om advies op maat.
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Vanggewassen zijn niet alleen in veel situaties verplicht na de hoofdteelt, ze leveren ook een grote bijdrage aan de nutriëntenvoorziening en bodemkwaliteit.
Een vanggewas vangt na de hoofdteelt overgebleven nutriënten op en legt deze vast in het gewas en de wortels. Na afsterven en/of inwerken van het gewas komen deze nutriënten weer vrij voor de hoofdteelt die volgt. Een geslaagd vanggewas levert daarbij ook een bijdrage in organische stof en bodemstructuur.
Het vanggewas kan ook geoogst worden als ruwvoer, mits dat qua regelgeving toegestaan is. Kies in dat geval voor een mengsel dat ook in voederwaarde goede eigenschappen heeft, zoals het grasmengsel LG Havera 2.
Met het almaar teruglopen van de stikstofnormen moet je er alles aan doen om stikstofverliezen te beperken en waar mogelijk extra stikstof aan te voeren. De groenbemesters op deze pagina spelen hierin een belangrijk rol.
Naast het opvangen van nutriënten bieden vanggewassen ook bescherming voor de bodem. Ze bedekken de bodem na de hoofdoogst en voorkomen erosie door wind en water. Door de wortels blijft de grond steviger en wordt uitspoeling van kostbare nutriënten tegengegaan. Bovendien reduceren deze gewassen de kans op onkruidgroei tijdens de periode tussen twee hoofdteelten.
Vanggewassen spelen een belangrijke rol in koolstofvastlegging. Ze nemen CO2 op uit de atmosfeer en dragen bij aan koolstofvastlegging in de bodem. Door hun snelle groei helpen deze gewassen de broeikasgasbalans te verbeteren.
Let goed op over welk type vanggewas het op jouw perceel gaat. Binnen de mestwetgeving gaat het om:
Informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen bij RVO, aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Kijk voor alle regels en voorwaarden op rvo.nl