Mijn LG
Mijn LG

Mais zaaien!

Mais
Prachtige weersomstandigheden geven de landwerkzaamheden een vliegende start. We weten dat het weer snel kan veranderen en we goede omstandigheden op het land moeten benutten. Maar voor mais zaaien moeten we toch nog even geduld hebben.

‘Het contrast met vorig voorjaar is natuurlijk enorm groot, daar kunnen we nu van profiteren. Als dat nog niet is gebeurd zou ik zeker het vanggewas op maisland al aanpakken, zoals je hier kunt lezen’, adviseert teeltspecialist Antoon Verhoeven. ‘Ik snap dat het bij sommigen kriebelt om mais te zaaien, maar dat zou ik nu eind maart nog zeker niet adviseren.’

Bodemtemperatuur

‘We hebben via veredeling hele vroege maistypes ontwikkeld, maar dat verandert niet dat mais van oorsprong een tropische plant is. Er is dus nog altijd een zekere temperatuur nodig voor vlotte groei en de plant is vorstgevoelig. We adviseren een minimum bodemtemperatuur van 8 à liever 10 graden voor maiszaai. Zo ver is het nu nog niet, zo kan je op de website van KNMI zien.’

Risico’s van zeer vroeg mais zaaien

Met de huidige weersvoorspellingen zal het op veel percelen al relatief vroeg in april warm genoeg zijn om te zaaien. Als je toch al eerder gaat zaaien, brengt dit risico’s met zich mee omdat het kiemplantje zich niet vlot kan ontwikkelen:

  • Onregelmatige opkomst
  • Verhoogde kans op plantuitval
  • Grotere kans op aantasting door bodemschimmels, ziekten, insecten en vogels
  • Grotere kans op sterke veronkruiding
  • Grotere kans op schade door nachtvorst

Vroeg zaaien = vroeg oogsten?

Wetgeving omtrent het oogsttijdstip en rustgewassen maakt dat veel telers de mais vroeg rijp willen hebben. Vroeg zaaien zorgt echter niet per se voor vroeger oogsten. Mais is een kortedagplant, die zijn bloei afstemt op de daglengte. De bloei zet in na de langste dag, en het bloeitijdstip is afhankelijk van het maisras, de groeiomstandigheden en de temperatuur.

Kortom, wacht de optimale omstandigheden af voor maximaal rendement uit je maisteelt! In de video alvast 4 tips rondom het zaaien van mais:

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Onze maisrassen

Voor de hoogste VEM per hectare

Meer over mais

Neem een duik in onze kennisbank