Het uitzonderlijk natte voorjaar maakt de landwerkzaamheden tot nu toe een uitdagende puzzel. Door heel Nederland heen zijn maaipercelen momenteel toe aan de eerste, tweede of derde snede. Met inzicht in de actuele graskwaliteit en een aantal praktische tips helpen we je graag om dit gras zo goed mogelijk te benutten.

In de Vers Gras Stand delen de teeltspecialisten van LG wekelijks de voederwaardekwaliteit van zes maaipercelen verspreid over Nederland. Door inzicht te krijgen in de actuele kwaliteit kun je tijdens het maaien en inscharen beter sturen in het rantsoen en de planning. Sinds dit jaar gebruiken de teeltspecialisten een draagbare NIR-tool voor een snelle analyse op locatie.

Eiwitgehalte daalt, suikergehalte stijgt

De analyses van deze week laten duidelijk zien dat de eiwitgehalten dalen. De suikergehalten, die eerder erg laag waren, zijn juist gestegen.

Alle cijfers publiceren we wekelijks op ruwvoerforum.nl >>

Tips bij een zware snede

Op veel percelen staat nu een zware hoeveelheid gras die deels doorschiet. Het is niet eenvoudig om dit gras optimaal te benutten voor het melkvee. In de video geven teeltspecialisten Patrick Boosten en Ludwig Oevermans praktische tips: