Veldbonen: de hoogste eiwitopbrengst van eigen land
Eiwitteelt
De veldbonenteelt staat weer volop in de belangstelling. Door ontwikkelingen als eiwit van eigen land, vergroening en de eiwittransitie groeit het areaal jaarlijks.
In de whitepaper ‘Veldbonen: de hoogste eiwitopbrengst van eigen land’ lees je alles over veldbonen. Van bodem en bemesting tot oogst, bewaring, voederwaarde en vervoedering. Ook de toepassingen van veldbonen voor melkveehouders, akkerbouwers en pluimveehouders lees je in dit whitepaper.
Haal maximaal rendement uit je veldbonen met onze kennisbank.
30 september 2024
De meerwaarde van gras-erwten mengteelt
Eiwitteelt
Het telen van erwten in mengteelt met gras levert een hoger eiwit- en zetmeelgehalte in het rantsoen. Dat is een welkome aanvulling, want het betekent minder krachtvoer aankopen.
Zelf krachtvoer telen voor melkvee zorgt voor een duurzame gesloten kringloop en bij goede gewasopbrengsten voor betere technische resultaten. Bekijk hieronder de meest geschikte krachtvoerteelten voor Nederland.
Op zand- en lössgrond moet je sinds 2023 eens in de 4 jaar een rustgewas telen. Hoe vul je deze nieuwe regel in je bouwplan zo rendabel mogelijk in? In dit artikel bekijken we de inzet van wintergerst, winterkoolzaad en winterveldbonen.
De teelt van gele erwten is in Nederland nog relatief onbekend, maar biedt veel potentie. Dit vlinderbloemige rustgewas past uitstekend binnen het GLB en kan een waardevolle aanvulling vormen op het akkerbouwbedrijf. Er zijn steeds meer afzetmogelijkheden, naast veevoer ook voor humane consumptie.