Gezien de grote spreiding in de inzaai kunnen we al stellen dat veel snijmais dit jaar waarschijnlijk niet voor 1 oktober volledig rijp is. Door het vanggewas onder te zaaien voorkom je een geforceerde te vroege oogst. We geven je enkele tips voor een geslaagde onderzaai.

‘De ervaringen met onderzaai in het veld zijn behoorlijk wisselend. Qua vochtvoorziening zal de onderzaai dit jaar wel slagen, maar je moet ook voorkomen dat de onderzaai te sterk concurreert met de mais. Timing en keuze van het onderzaaigewas zijn daarom belangrijk’, zo tipt Ludwig Oevermans. Zijn tips voor onderzaai in mais:

  • Voer de onkruidbestrijding vroeg uit, vanaf het 2e bladstadium en houd bij de middelenkeuze rekening met de nawerking op je onderzaai. Gebruik beperkt of geen bodemherbicide.
  • Het optimale moment voor onderzaai is wanneer de mais op kniehoogte is, vanaf het 6e bladstadium.
  • Zaai Italiaans of Engels raaigras, 25 kg per hectare. Een groot voordeel van Engels raaigras is dat het wat minder massaal wordt en veel minder vermeerdering van de schadelijke aaltjes M. Chitwoodi en Pratylenchus penetrans geeft.

Let op: dit jaar geldt de vanggewasverplichting niet alleen op zand- en lössgrond maar ook op andere grondsoorten in NV-gebieden!

Latere zaai bij hoofdteelt na mais 

Een andere optie voor meer hakselruimte is om na de mais een hoofdteelt van een rustgewas wintertarwe of wintergerst te zaaien. Deze moet uiterlijk 31 oktober ingezaaid worden. Een mengteelt wintertarwe-winterveldboon mag ook, mits minimaal 2/3 deel wintertarwe. Dit levert een mooi eiwit- en zetmeelrijk krachtvoer voor melkvee. Bekijk de ervaringen van melkveehouder Erik >

Meer weten? Je LG teeltspecialist denkt graag met je mee: