“We maaien de eerste snede compleet, zo’n 115 hectare. Daarna gaat al het vee naar buiten - jongvee, vleesvee én melkvee. Smakelijk gras vinden wij dus erg belangrijk.”

Het grasland van melkveebedrijf Van der Valk uit Leiderdorp bestaat grotendeels uit Havera 4. Bedrijfsleider Maries Roest is een paar jaar geleden overgestapt: “In het verleden stond overal BG3, maar de smakelijkheid in de weide viel tegen. Ook de roestresistentie was niet optimaal.” Mede vanwege de slechte doorlaatbaarheid van de zode op sommige plekken, ging Maries op zoek naar tetraploïd gras dat dieper wortelt, dus in de onderlaag vocht kan halen tijdens droge jaren.

Tetra’s bevallen beter

Hij kwam uit op Havera 4 en is tot dusverre erg positief. “Het is een grasmat die tegen weersextremen kan, langer groen blijft en voor een betere doorlaatbaarheid van de zode zorgt. De stukken met tetra staan nog mooi rechtop, zelfs met de late eerste snede van dit jaar – in tegenstelling tot het BG3 gras.” 

Experimenteren met klaver en kruiden

Ieder jaar wordt 5 tot 10% opnieuw ingezaaid met Havera 4. Bestaat al het grasland dan straks uit dit mengsel? Maries bevestigt: “Uiteindelijk zijn we een intensief bedrijf, we moeten zoveel mogelijk gras van een hectare krijgen. Daarom bestaat het grootste deel van ons grasland inderdaad uit Havera 4.” 

Het bedrijf levert echter wel PlanetProof melk, dus Maries is ook in de wereld van kruiden gedoken. “We hebben twee jaar geleden zo’n drie hectare kruidenrijk grasland ingezaaid. Eigenlijk als experiment, kijken hoe het gaat.” Erg enthousiast is Maries nog niet: “Het aandeel weegbree was vrij hoog.” 

Ook heeft hij geprobeerd witte klavers door de Havera heen te mengen, maar ganzen gooiden roet in het eten. “Het perceel was zo glad als een biljartlaken tegen de tijd dat de ganzen vertrokken. Volgende keer zaaien we misschien eerder in het seizoen in. Nu hebben we in september gezaaid, misschien is dat te laat en is de zode nog niet bestendig genoeg tegen de tijd dat de ganzen neerstrijken.”

Feeling met vers gras

Meten is weten, Maries maakt daarom regelmatig gebruik van de Vers Gras Monitor van ABZ. “Max Lobel van ABZ Diervoeding woont vlakbij, dus ik vraag ‘m regelmatig om een monster op te pikken. Vooral rond het weideseizoen. Als we inscharen met een nieuw perceel laten we de gehaltes checken en kunnen zo beter de rest van het rantsoen afstemmen.” Maries vindt het goed voor zijn eigen kennis: “Je krijgt steeds meer feeling met de gehaltes in het gras. Theorie en praktijk komen zo mooi samen.”

IN BEDRIJF

In Leiderdorp langs de Oude Rijn bevindt zich het melkveebedrijf van de familie Van der Valk, waar bedrijfsleider Maries Roest samen met zijn oom Arjan en medewerker Arnold de boerderij runt. Het bedrijf heeft te maken met verschillende grondslagen: rivierklei, zandstroken én veen. “In de jaren 60 is er veel afgekleid voor dakpannen, maar slechte stukken zijn blijven zitten. Door de jaren is er veel verbeterd en geëgaliseerd, maar de teeltlaag is nog steeds beperkt op veel plaatsen.”


125 ha grasland 
30 ha bouwland in verhuur aan 
een nabijgelegen akkerbouwer 
200 stuks melkvee en bijbehorend jongvee 
50 stuks vleesvee
50 fokooien