In het zuiden van de Flevopolder runt Roel Assies een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Op 100 hectare land verbouwt hij gras, mais en akkerbouwteelten in een 1-op-8 rotatie. Als lid van het Netwerk Praktijkbedrijven is Roel ook bezig met het reduceren van de emissies van zijn melkveebedrijf. 

Assies groeide op in Drenthe op een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw, en heeft dit voortgezet in Flevoland. ‘Een gemengd bedrijf biedt veel voordelen op het gebied van mestafzet, vruchtwisseling en bodemkwaliteit’, deelt Roel uit ervaring. ‘De grondprijzen zijn hoger dan ooit, dus we moeten deze zo goed mogelijk benutten.’

Zomerstalvoedering

De 85 melkkoeien blijven op stal en krijgen van het voorjaar tot de herfst volop vers gras. ‘Ik probeer het ruwvoer zo optimaal mogelijk te benutten. De eerste snede gaat meestal volledig in de kuil, en daarna is zomerstalvoeren leidend. We maaien steeds mooi jong gras en wat vers niet opkomt maaien we elke vier weken om in te kuilen.’ In de wintermaanden wordt het zomerstalvoeren vervangen door kuilgras.

Ruim bouwplan

Het bouwplan omvat twee jaar gras, tulpen, zaaiuien, suikerbieten, spruitkool, snijmais en aardappelen. ‘Na de aardappelen zaaien we weer gras; de zeefgrond die je dan hebt is perfect voor het inzaaien van gras. Al meer dan twintig jaar zaaien we LG Havera 4, een kwaliteitsmengsel dat hier uitstekend gedijt. We mengen ook wat rode klaver bij, voor extra eiwit, droogtetolerantie en stikstofbinding.’

Emissies meten en verlagen

Roel wil zijn bedrijf optimaliseren en voorbereiden op overname door de volgende generatie; zijn zoon wil het bedrijf graag voortzetten. Daarom is hij aangesloten als onderzoeksbedrijf bij het Netwerk Praktijkbedrijven. ‘Hierin wordt de emissie van ammoniak en methaan in de stal continu gemeten en proberen we deze te verminderen. Voermaatregelen hebben veel effect: een goede kwaliteit en benutting van je ruwvoer verlaagt de methaanemissie. Bij ammoniak richten we ons op het ruw eiwitgehalte in het rantsoen, waarbij we streven naar 150 gram ruw eiwit totaal in het rantsoen.’

Blijven ontwikkelen 

De komende jaren zal Roels zoon afstuderen en deels op het bedrijf gaan werken. ‘Daarnaast kijken we naar automatisch melken en blijven we altijd werken aan optimalisatie en verbetering, zowel in de teelten als in de stal.’ Teeltspecialist Robert ter Maat helpt daarbij vanuit LG om maximaal rendement uit de ruwvoerteelt te halen.

Er komt enorm veel op Nederlandse melkveehouders af. Voer van eigen land is je belangrijkste middel om je bedrijf te beschermen tegen externe onzekerheden, veranderingen én je rendement te verzekeren. Melk produceren uit voer van eigen land is en blijft het bestaansrechts en verdienmodel van de Nederlandse melkveehouder.

LG zet als kweekbedrijf al decennia lang in op het ontwikkelen van rassen en mengsels die uitblinken in kVEM/ha. Door de combinatie van een hoge opbrengstpotentie, top voederwaardekwaliteit en hoge verteerbaarheid voeren rassen van LG alle officiële rassenlijsten aan op dit vlak. Daarbij helpen we boeren bij het maximaal tot waarde brengen van onze rasgenetica middels persoonlijke advisering, digitale kennisdeling en digitale tools.