Om het toekomstig Nederlands bier nog duurzamer en lekkerder te maken is op 28 juni een uniek ketenbreed onderzoek geopend. In deze PPS (publiek-private samenwerking) werkt de gehele gerst-mout-bier keten samen om de kwaliteit en duurzaamheid van Nederlandse brouwgerst te verbeteren. Als veredelaar van gerstrassen zijn wij ook partner in dit onderzoek. 

Vanuit ons researchbedrijf in Rilland (Zeeland) werkt veredelaar Kees Boot met zijn team aan het ontwikkelen van winter- en zomergerstrassen. “Als veredelaar wil ik steeds betere gerstrassen maken. Rassen met een hogere korrelopbrengst, betere resistentie tegen ziektes en die passen in een duurzame teelt. Rassen waarin de wensen van mouter en brouwer terug komen.” 

Effectievere en duurzamere teelt

Het bepalen van de geschiktheid van brouwgerst voor de mouterij en brouwerij is momenteel nog deels gebaseerd op ervaring en oude kennis. Zo is er een vaste norm voor het eiwitpercentage die al decennialang ongewijzigd is gebleven. NIBEM wil, met behulp van moderne technieken, objectief vaststellen welke eiwitten de kwaliteit bepalen, zodat metingen betrouwbaarder worden en gerichter veredeld kan worden. Dit zal leiden tot een effectievere en duurzamere teelt.

Klimaatbestendige gerst

Daarnaast wordt er ingezet op de ontwikkeling van brouwgerst die geschikt is voor teelt in een veranderend klimaat. Door gebruik te maken van het simulatiemodel WOFOST (World Food Studies) wordt onderzocht wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor Nederlandse brouwgerst. Ook wordt gekeken naar verschillende inzaaimomenten om rassen te identificeren die het best geschikt zijn voor de veranderende klimatologische omstandigheden.

Dit onderzoek is zeer welkom, aangezien het areaal zomergerst in de afgelopen 20 jaar met circa 50% is afgenomen tot 25.000 hectare, waarvan ongeveer 20.000 hectare wordt gebruikt voor de brouwgerstketen. Gerst is een waardevol rustgewas en voldoet goed aan de verduurzamingseisen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Vanwege het vernieuwende karakter van het onderzoek is een PPS-subsidie toegekend voor 50% van de onderzoekskosten. De gehele bierketen, van veredelaars, telers en handelaren tot mouters en brouwers, werkt samen om de propositie en toekomst van in Nederland geteelde brouwgerst veilig te stellen. Het doel is om het areaal brouwgerst in Nederland te vergroten met kwalitatief hoogwaardige brouwgerst die een goede financiële opbrengst biedt voor de telers.

Bron: Stichting NIBEM