De eerste wintergerstpercelen zijn eind juni geoogst, opbrengsten lijken nog geen hoogvliegers te zijn. In het zuidwesten variëren de opbrengsten tussen de 7 en 8,5 ton per hectare, met een hectolitergewicht tussen de 50 en 70 en een vochtpercentage van 13-14%. De vroegruimendheid van wintergerst biedt echter wel extra mogelijkheden om de bodemgezondheid en waterhuishouding van je percelen te verbeteren.

Drie opties als volgende stap na oogst wintergerst

1: groenbemester zaaien

2: draineren en kilveren

3: grondbewerking voor slakkenbestrijding

Vroeg groenbemesters zaaien

Ga je niet draineren, dan is dit het moment om een groenbemester te zaaien. De vroege inzaai van groenbemesters zorgt voor de maximale vastlegging van effectieve organische stof en/of aaltjesbestrijding. Hoe langer het groeiseizoen, hoe groter de aaltjesreductie óf hoe meer organische stof aanvulling als daar de focus op ligt. Wintergerst is dus een gewas bij uitstek om je bodem en bouwplan weerbaarder te maken tegen weersextremen.

Percelen draineren na wintergerst

Nu de wintergerst vroeg van het land is, kun je die kans benutten om je land onder goede omstandigheden te draineren en te kilveren. Dit is belangrijk, omdat je met drainage je percelen extra weerbaar maakt tegen klimaatverandering. Buien worden steeds extremer, dus een goede waterhuishouding is van groot belang, vooral in teelten zoals aardappelen. Uiteraard kun je na draineren en kilveren ook kiezen voor het zaaien van een groenbemester.

De oogst van dit perceel Zebra wintergerst ging goed van start eind juni - het werd een race tegen de klok om alles voor de regen binnen te krijgen.

Grondbewerking voor slakkenbestrijding

De meest effectieve manier om slakken te bestrijden, is door ze uit te drogen. Dit doe je door het land op hete, droge dagen open te trekken met een cultivator. Dit bij voorkeur een aantal keer herhalen. De komende periode biedt een redelijke kans op droge dagen, dus maak hier optimaal gebruik van nu de wintergerst vroeg van het land is. Aan het einde van de zomer kan je alsnog een groenbemester inzaaien, zoals gele mosterd.

Meer weten?