De laatste jaren is de teelt van eiwit- en energierijke krachtvoervervangers sterk toegenomen. Lokale krachtvoer telen, op eigen land of in samenwerking met akkerbouwers, maakt je als veehouder minder afhankelijk van wisselende voerprijzen. Met stijgende gewasopbrengsten en extra punten uit het GLB kan het de voerkosten helpen verlagen. Hieronder zetten we de meest geschikte krachtvoerteelten op een rij:
Veldbonen leveren 1.100 tot 1.200 VEM, 260 – 320 RE, 111 DVE, 139 OEB én 350 tot 450 gram zetmeel. Melkveehouders constateren een stijging van het melkeiwit van gemiddeld 0,15% bij vervoedering van de veldbonen. Gemiddeld vervangt 1,5 kg bonenmeel 1 kg soja in het rantsoen.
Winterveldbonen en zomerveldbonen passen perfect in ons klimaat en hebben een opbrengstpotentie van 4,5 tot ruim 8 ton per hectare. Deze vlinderbloemige bindt N uit de lucht en laat een hele mooie bodemstructuur en extra stikstof na.
Gele erwten zijn net als veldbonen een hoogwaardige bron van eiwit en zetmeel. Extra voordeel van deze teelt is de bedrijfszekerheid: gele erwten zijn weinig vatbaar voor ziekten en droogte. De kans op een goede opbrengst van tot ruim 6 ton korrel is daarom ook op lichte gronden hoog.
Gele erwten teelt je om droog te oogsten of in mengteelt met gras of zomergerst. Erwten zijn vroeg rijp zodat er nog alle ruimte is voor een geslaagde nateelt.
Veehouders met voldoende ruwvoer of akkerbouwers kunnen mais oogsten als maiskolvenschroot (MKS) of corn cob mix (CCM). Dit levert een hoge opbrengst met resp. 600 en 700 gram zetmeel per kg ds. In grasrijke rantsoenen is dit een ideale energiebron die het eiwit helpt benutten.
Mais is een relatief gemakkelijke en bedrijfszekere teelt. Met dubbeldoelrassen zoals LG 31.219 en LG Ashley heb je nog in het najaar de keuze om te oogsten als snijmais of MKS / CCM.
De mengteelt van tarwe-veldboon, gerst-erwt of gras-erwt is een toegankelijke manier om krachtvoer van eigen land te halen. De slagingskans van mengteelt is hoog en werkt onkruid onderdrukkend. Op lichte gronden kan mengteelt daarom een goede keuze zijn.
Meer informatie over de mogelijkheden van mengteelt, teelttips en voerervaringen lees je in onze whitepaper.
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Haal meer uit je teelt met onze kennisbank