Telers op zand- en lössgrond die nog uiterlijk in 2026 een rustgewas moeten telen, kunnen kiezen voor zomergraan dit voorjaar. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Die lees je hier >
Zomergraan levert geen hoog saldo, maar is een vrij gemakkelijke teelt die weinig input vergt. Een goede start van de teelt is van grote invloed op de uiteindelijke korrelopbrengst. Daarvoor geven we je een aantal praktische tips mee:
Zomergraan past op alle grondsoorten. Op lichte, droogtegevoelige gronden past zomergerst beter dan zomertarwe. Op percelen met structuurschade is zomertarwe dan weer de betere keuze. Lukt het niet om vroeg in het voorjaar te zaaien, dan gaat de voorkeur ook uit naar zomergerst.
Zo vroeg mogelijk in het voorjaar zaaien bevordert de kans op een hoge opbrengst. Zaai zodra de draagkracht van de bodem het toelaat om zonder structuurbederf te bewerken. De plantjes zullen beter uitstoelen en ontwikkelen dan bij latere zaai en in potentie een hogere opbrengst leveren.
Een hoge korrelopbrengst is alleen haalbaar wanneer er voldoende plantjes per m2 staan. Bij zomertarwe zijn dat er 250 – 275 per m2 en bij zomergerst 175 – 200. Het zaai-advies is 150-175 kg/ha zomertarwe en 120-150 kg/ha zomergerst, afhankelijk van het duizendkorrelgewicht. Bij latere zaai en bij minder gunstige omstandigheden zoals structuurproblemen zaai je 10% extra.
Vanwege het beperkte saldo is het bij de raskeuze van zomergraan raadzaam om goed te kijken naar ziekteresistenties en oogstzekerheid. Extra gewasbescherming bij rassen met beperkte resistenties maakt de teeltkosten direct veel hoger. Ook een goede stevigheid is een belangrijke eigenschap om de oogst veilig te stellen.
Zomertarweras wpb Duncan voldoet hier volledig aan: dit ras combineert brede ziekteresistentie met een hoge opbrengstpotentie. Dat geldt ook voor de zomergerst LG Flamenco: een brouwwaardig gerstras met kort, stevig stro, gezond blad en een 1 tot 3% hogere opbrengstpotentie dan het rassenlijstgemiddelde.
Meer weten over de teelt van zomergraan? Je LG teeltspecialist denkt graag met je mee:
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Neem een duik in onze kennisbank