De genetische vooruitgang die we in koolzaad gerealiseerd hebben is opmerkelijk. Er zijn duurzame oplossingen gevonden voor de uitdagingen van koolzaadtelers. Zo kwamen er toleranties en resistenties voor o.a. phoma en het vergelingsvirus (TuYV). Ook is het risico op zaadverlies door openspringende hauwen sterk verminderd. Daarbij hebben de nieuwste rassen een betere najaarsgroei en gaan ze veel efficiënter om met stikstof.
Deze genetische oplossingen resulteren niet alleen in meer arbeidsgemak en minder input van gewasbescherming voor de teler. Ze hebben ook de opbrengstpotentie en opbrengststabiliteit enorm doen toenemen. Kortom: een interessante teelt als verplicht rustgewas op zand- en lössgrond en als eco-activiteit rustgewas op kleigrond.
Voordelen van koolzaad in het bouwplan:
Van oudsher wordt koolzaad in een rotatie met suikerbieten afgeraden vanwege vermeerdering van het bietencysteaaltje. Met de BCA-resistente bietenrassen en groenbemesters van vandaag is dit echter geen issue meer. Met een vruchtwisseling van minimaal 1 op 4 en tussenteelt van bladrammenas of gele mosterd met BCA-1 resistentie blijven deze schadelijke aaltjes goed onder controle.
Neem een duik in onze kennisbank