Met gemiddeld 300 gram ruw eiwit en 400 gram zetmeel is de veldboon een hoogwaardige krachtvoerbron in het rantsoen van melkvee en pluimvee. Melkveehouders merken daarbij op dat bonenmeel een zeer rustig voer is dat gemakkelijk in het rantsoen in te passen valt.
Joris en Anita Buijs hebben al ruim 20 jaar ervaring met krachtvoerteelten in het rantsoen. In de video vertelt hij over zijn ervaringen met veldbonen (vanaf minuut 1:53)
De vlinderbloemige veldboon levert een hoogwaardig krachtvoer voor melkvee, rijk aan eiwit én zetmeel. De teelt telt daarbij als eco-regeling in het nieuwe GLB, met een hoge score aan punten en waarde. Ook zijn veldbonen een toegestaan rustgewas.
Veldbonen zijn veruit het meest geschikte gewas voor krachtvoerteelt in Nederland. Een geslaagde teelt levert 5 tot 8 ton bonen op, met mooie voederwaarden van 270 – 320 gram RE, 350 – 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds.
Wanneer de bodem het toelaat kan je vanaf half februari zomerveldbonen zaaien. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengstpotentie. Zaai de bonen op goed vochthoudende grond, met een goede structuur en pH van minimaal 6 op klei en 5,4 op zand. Veldbonen binden zelf stikstof uit de lucht, wel hebben ze voldoende fosfaat en kali nodig. Alle teeltaanwijzingen lees je in onze whitepaper >>
De rassen LG Cartouche, LG Banquise en de nieuwe LG Viper staan garant voor een hoge eiwitopbrengst en oogstzekerheid. LG veldbonenzaad is verpakt in eenheden, zaai 13 eenheden per hectare.
Voor een geslaagde veldbonenteelt zijn een goede bodemstructuur, onkruidbestrijding en gewasbescherming nodig. Samenwerking met akkerbouwers kan daarom interessant zijn. In het bouwplan is de veldboon een mooi rustgewas dat zelf stikstof bindt en een zeer mooie, vroege stoppel achterlaat.
Om een hoge korrelopbrengst te realiseren is het belangrijk om het gewas gezond te houden. Volg het gewas goed op in overleg met een teeltadviseur. Let vooral op aantasting van chocoladevlekken, roest, luizen en bladrand- of bonenkever.
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Neem een duik in onze kennisbank