Koolzaad telen we in Nederland voornamelijk in het noordoosten, maar als rustgewas past het nu ook heel goed in heel Nederland. Aaltjesvermeerdering en opslag zijn namelijk goed te voorkomen én de teelt heeft enkele unieke voordelen, zo vertelt Martijn van Overveld in de video.
Door wegvallen van bestrijdingsmiddelen ziet hij schadelijke insecten zoals ritnaalden toenemen in veel percelen. ‘Dat kan in veel belangrijke teelten zoals aardappelen voor enorme economische schade zorgen. Het is daarom belangrijk om in bouwplanverband de juiste keuzes te maken, om waar mogelijk de opbouw van ritnaalden in de bodem te stoppen. En daar past koolzaad perfect in:’
De genetische vooruitgang in koolzaad is opmerkelijk, met duurzame oplossingen voor telers zoals toleranties tegen phoma en het vergelingsvirus (TuYV), verminderd risico op zaadverlies door openspringende hauwen, betere najaarsgroei en efficiënter stikstofgebruik.
Koolzaad biedt daarbij voordelen in het bouwplan: het stopt de opbouw van ritnaalden, laat veel organische stof en een goede bodemstructuur achter, zorgt voor vruchtwisseling en verruiming, draagt positief bij aan het imago en de biodiversiteit en is vroeg van het land.
Bovendien is koolzaad nu ook geschikt in rotatie met suikerbieten, dankzij BCA-resistente bietenrassen en groenbemesters zoals bladrammenas of gele mosterd met BCA-1 resistentie, waardoor bij een vruchtwisseling van minimaal 1 op 4 schadelijke aaltjes goed onder controle blijven.
Meer weten? Je teeltspecialist staat klaar met advies op maat:
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Neem een duik in onze kennisbank