Grond die vrijkomt na gescheurd grasland of een akkerbouwteelt kan in augustus ingezaaid worden met luzerne. Past luzerne ook in jouw bouwplan?
Melkkoeien (en melkgeiten) vreten graag luzerne: het is een smakelijk en structuurrijk ruwvoer. De stengels geven prik en zijn toch goed verteerbaar. Luzerne levert bovendien extra vitaminen en mineralen aan het vee. Kleigronden en zandgrond met een pH van 5,5 of hoger en een goede ontwatering zijn geschikt voor de teelt van luzerne.
Luzerne is veel minder gevoelig voor droogte dan andere ruwvoedergewassen. De planten wortelen enorm diep en slaan reserves op in de wortelkop of kroon. In een droge zomer groeit luzerne daardoor gestaag door, terwijl de grasproductie stilvalt.
Luzerne proefveldjes in een perceel grasland. Eind juni is het gehele perceel gemaaid. Het gras staat sindsdien stil door de droogte, terwijl de luzerne rustig doorgroeit.
Een goede teelt luzerne levert jaarlijks 11 tot 16 ton ds/ha, met een eiwitgehalte van 19%. Dat is bij 12 ton ds al 2.280 kg eiwit/ha, fors meer dan gras, dat bij 11 ton ds/ha en 16% eiwit 1.760 kg eiwit oplevert.
Luzerne geeft gemiddeld 4 snedes per jaar, die je kan inkuilen met gras, in balen persen of bij een drogerij tot luzernebrok kan laten persen om als krachtvoervervanger te dienen.
Benieuwd of luzerne ook op jouw bedrijf goed past? Download onze whitepaper luzerne > of vraag je LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies:
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Haal meer uit je ruwvoer met onze kennisbank.