Mijn LG
Mijn LG

Koolzaad als rustgewas in dienst van aardappelen

Graan en koolzaad
Ritnaalden veroorzaken steeds meer opbrengst- en kwaliteitsderving in o.a. aardappelen. Met een teelt koolzaad doorbreek je de opbouw van deze schadelijke bodeminsecten.

De rustgewasverplichting zorgt voor veranderende keuzes in bouwplannen op zand- en lössgrond. De puzzel is nog complexer geworden. Ons advies: stel je rustgewassen in dienst van je hoog salderende gewassen voor het hoogste rendement op de lange termijn. 

Voor veel akkerbouwers op zand- en lössgrond is de aardappelteelt een fundamenteel onderdeel van het verdienmodel. De grote vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie biedt ook ruim voldoende toekomstperspectief. De opbrengst en kwaliteit van je aardappelen in de benen houden is wel essentieel. En dat wordt er met het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen niet gemakkelijker op.

Schade door ritnaalden

Een toenemend probleem is schade door ritnaalden. Hogere temperaturen, beperking op chemie en toename van groenbemesters en NKG spelen de opbouw van ritnaalden in de kaart. Deze larve van de kniptor blijft tot 5 jaar in de grond en veroorzaakt vanaf jaar 2 vraatschade aan de wortels en aardappels. Met het risico op partij-afkeuringen kan de financiële schade enorm oplopen.

Koolzaad tegen ritnaalden

Kniptorren zetten hun eitjes vooral af in granen en grassen. Deze rustgewassen kunnen dus voor problemen zorgen in de volgteelten. Winterkoolzaad is ook een toegestaan rustgewas maar niet aantrekkelijk voor de kniptor. Met dit rustgewas doorbreek je dus de opbouw van ritnaalden. In de video hieronder zie je hoe dit precies werkt.

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Onze koolzaadrassen: