Mijn LG
Mijn LG

Kies voor opbrengstzeker koolzaad

Graan en koolzaad
Het koolzaadareaal in Nederland zit in de lift. De nieuwste virusresistente koolzaadrassen leveren een hoge opbrengst en een bijpassend renderend saldo.

Koolzaad is binnen het GLB in te zetten als rustgewas en heeft een mooie doorworteling en N-nalevering. Met wintertarwe als volgteelt geeft dit een plus van 10% in opbrengst.

Het belang van hauwvastheid

Het bepalen van het juiste oogsttijdstip van winterkoolzaad is een uitdaging, gezien het zaad niet gelijktijdig rijpt. In ideale omstandigheden zijn alle hauwen geel, de zaden zwart en het vochtgehalte lager dan 15%. De praktijk laat anders zien. De vuistregel is dat het gewas geoogst kan worden wanneer de eerste hauwen openspringen, het vochtgehalte tussen 12 en 20% ligt en het chlorofylgehalte minder dan 25 p.p.m. is.

Hier komt het belang van hauwvastheid duidelijk naar voren. De rassen die hier goed op scoren hebben stevigere hauwen die langer gesloten blijven. Dat geeft minder korrelverlies en meer rek in de oogstplanning. De LG koolzaadrassen beschikken over een zeer sterke hauwvastheid.

Na de oogst, minder hauwvast ras:

Na de oogst, goed hauwvast LG-ras:

Virusresistentie

Besmetting van koolzaad met het vergelingsvirus (TuYV) blijft vaak onopgemerkt, maar kost gemiddeld 15% opbrengst. Door de zachtere temperaturen zijn virusoverbrengende luizen de laatste jaren in heel het land actief, ook in het Noorden. LG koolzaadrassen zijn genetisch resistent tegen het vergelingsvirus. De beste verzekering die je in de koolzaadteelt kunt nemen!

Bekijk de rassen >

De risico’s van te vroeg of te laat oogsten

Zowel te vroeg als te laat starten met de koolzaadoogst heeft nadelige gevolgen voor de opbrengst en de kwaliteit. Bij een te vroege start riskeer je:

• een lagere opbrengst door het afslachten van het gewas;
• beschadiging van de zaden;
• een te hoog chlorofylgehalte (waardoor de olie niet meer geschikt is voor consumptie);
• een te hoog gehalte aan vrije vetzuren (als het zaad niet direct na dorsen gedroogd wordt);
• hoge droogkosten (langdurige bewaring van koolzaad kan alleen wanneer het zaad na de oogst is gedroogd tot een vochtgehalte van ca. 7%).

Deze risico’s in aanmerking nemend, lijkt het interessant om te wachten tot het gewas volledig afgerijpt is. Je hebt dan een hoge kwaliteit zaden, een verhoogd oliegehalte én geen droogkosten. Dit weegt echter niet op tegen:

• grote zaadverliezen voor en tijdens de oogst;
• financiële schade en opslag door de grote hoeveelheid zaden op de grond;
• grote kans op beschadiging van de zaden die wel in de combine komen;
• lagere opbrengst, omdat veel zaden al zijn uitgevallen voor de oogst.

Aanbod rassen winterkoolzaad

De winterkoolzaadrassen uit het LG portfolio bieden een natuurlijke resistentie tegen het vergelingsvirus TuYV, maximale productie bij alle N-regimes, zijn hoogopbrengend, rijpen vroeg af én zijn hauwvast. Bekijk alle rassen en hun eigenschappen hieronder.

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Onze koolzaadrassen: