Mijn LG
Mijn LG

Agrarisch natuurbeheer

Effectief en efficiënt agrarisch natuurbeheer is hét antwoord op de wensen en belangen van zowel overheden, het algemene publiek én agrarisch ondernemers.

In onze visie is effectief en efficiënt agrarisch natuurbeheer perfect inpasbaar in de landbouwpraktijk.

Slim samengestelde akkerranden zorgen bijvoorbeeld niet alleen voor enthousiaste reacties, maar vormen ook een mooie bufferstrook die tal van nuttige insecten en plaagdierbestrijders aantrekt. LG voorziet met speciaal samengestelde zaadmengsels in de meest ideale startsituatie.

Onze mengsels voor agrarisch natuurbeheer:

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Perceelskanten, stroken, hoeken en minder productieve gronden lenen zich goed voor de aanleg van akkerranden, kruidenrijke graslanden, natuurbraak of wintervelden. Zo kan agrarisch natuurbeheer uitstekend samengaan met je bedrijfsvoering. Terwijl de continuïteit van het landbouwbedrijf gewaarborgd blijft, werk je aan biodiversiteitsherstel, verduurzaming en maatschappelijk draagvlak.

We zetten de voordelen op een rij.

Duurzamer boeren

Natuurinclusieve landbouw is inmiddels inzet van vele duurzaamheidsinitiatieven rond bodem en biodiversiteit. Akkerrandbeheer zorgt voor drift- en uitspoelingsreductie, schoner water en minder middelengebruik. In de veehouderij staan duurzaamheidsprogramma’s vooral in het teken van het minimaliseren van de aankoop van eiwitten en mineralen via krachtvoer en kunstmest en het terugdringen van dierdagdoseringen door kruidenrijke rantsoenen. Duurzame melkstromen leveren financiële waardering op van de zuivelindustrie.

Samen voor biodiversiteit 

Kruidenrijke landen en randen zijn door hun hoogte en open structuur ideale foerageer-, nest- en schuilgebieden voor vogels, insecten, kikkers en klein wild.  

Maatschappelijk draagvlak

Natuurontwikkeling brengt boer en burger dichter bij elkaar. Dat is belangrijk in een landbouw die in toenemende mate onder een vergrootglas ligt. Door de aanleg van akkerranden en/of kruidenrijke graslanden maak je het platteland aantrekkelijker en je bedrijf zichtbaarder voor het grote publiek. Natuurbeheer wordt zo onderdeel van je licence-to-produce. Je creëert maatschappelijk draagvlak en doorbreekt discussies rond monoculturen.

Natuurlijke plaagbeheersing

Het inzaaien van akkerranden is een goede strategie om plagen in gewassen op biologische wijze te beheersen. In de stroken huizen namelijk veel meer natuurlijke vijanden dan in een veld zonder randen. Bespuitingen tegen bijvoorbeeld luizen worden dan overbodig. Recentelijk onderzoek dat Wageningen Research in opdracht van LG uitvoerde naar de bestrijding van trips in uien laat ook de meerwaarde van met bloeiende planten ingezaaide spuitsporen zien.

Ze lokken de trips uit de uien en hebben zo een onderdrukkend effect op de populatieopbouw van trips. Een akkerrand of strook fungeert als voedselbron voor zowel plaaginsecten als roofinsecten die nectar nodig hebben om er hun eitjes af te zetten. De larven van die vliegende rovers zijn vervolgens de echte predatoren.

Investeren in dierwelzijn

Het is aangetoond dat ruwvoer van kruidenrijk grasland hogere gehalten aan mineralen, sporenelementen, vitamines en andere gezondheidsbevorderende stoffen (secundaire metabolieten) bevat. Kruiden en vlinderbloemigen helpen gebreksziekten te voorkomen, ontstekingen te remmen en vitale orgaanfuncties te ondersteunen. Naar gelang behoefte nemen koeien er meer of minder van op. Gras of hooi van kruidenrijk grasland zorgt bovendien voor meer structuur in het rantsoen, wat bijdraagt aan een optimale penswerking. Per saldo zal de betere natuurlijke afweer van je veestapel leiden tot een daling van het aantal ziektegevallen op je bedrijf.

Weerbare teelt 

Landbouwkundig heeft kruidenrijk grasland ook belangrijke voordelen. Door het gebruik van stikstofbindende vlinderbloemigen in de mengsels is je grasland productiever bij een lagere bemesting. Ondergronds zorgt de diversiteit aan kruidensoorten voor meer variatie in beworteling en het bereiken van diepere bodemlagen. Dit komt de opname, structuur en vastlegging van organische stof ten goede. Zo ontstaat een robuuster gewas waarvan de opbrengsten onder droogte en moeilijke groeiomstandigheden beter op peil blijven. Maar ook biodiversiteitsherstel begint bij de bodem: meer leven in de bodem betekent immers meer leven erboven.

Hogere opname compenseert opbrengst 

Focussen op biodiversiteit hoeft zeker niet ten koste te gaan van de melkproductie. Meer kruiden- en structuurrijk voer in het rantsoen doet de drogestofopname van koeien toenemen. Voerspecialisten concluderen dat je tot wel 30% van je productiegras door kruidenrijk kunt vervangen zonder noemenswaardige gevolgen voor de melkproductie.

Extra vergroeningspremie

Wie akkerranden aanlegt, scoort punten en waarde binnen het GLB. Daarnaast zijn er in heel Nederland Anlb-regelingen actief waaraan je mogelijk deelt kunt nemen voor extra vergoedingen.