Een goed verzorgde teelt zorgt ook bij wintergerst voor een positief saldo, en dat start met de inzaai.
Wintergerst is inzetbaar als vanggewas na mais en andere teelten op zand- en lössgrond. Het telt ook als rustgewas. Ten opzichte van tarwe verlangt gerst minder bemesting, gewasbescherming en vocht. Ook valt de oogst vroeger. Dat biedt mogelijkheden voor een geslaagde nateelt van een groenbemester.
Met een resistente groenbemester is het na wintergerst mogelijk om schadelijke aaltjes stevig in te perken. Als alternatief voor Vydate zaaien telers bijvoorbeeld tagetes, om Pratylenchus penetrans te bestrijden.
De optimale inzaaiperiode voor wintergerst is normaliter van 20 september tot 15 oktober voor Noord-Nederland en van 25 september tot 20 oktober voor Zuid-Nederland.
Risico’s van te vroeg zaaien:
· Een te fors ontwikkeld gewas na de winter, dat deels verstikt in het voorjaar en hol gaat staan
· Meer aantasting van bladziekten direct na de winter
Risico van te laat zaaien:
· Onvoldoende ontwikkeling en uitstoeling van het gewas voor de winter (streven= enkelhoogte)
Wintergerst heeft een minimale temperaratuur van 4 – 5 graden nodig om te ontwikkelen. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kun je zonder problemen later dan de genoemde datums nog wintergerst zaaien.
Je kunt beter een week later zaaien dan een week vroeger, het is een fabel dat je door vroeg te zaaien een hogere opbrengst kunt halen, je zult eerder (fors) op opbrengst inleveren doordat het gewas in het voorjaar van je vandaan gaat.
Tegenwoordig is de keuze voor een virusresistente wintergerst in heel Nederland de norm. Ook in het Noorden zien we de laatste jaren aantasting van het dwergvergelingsvirus. Met de resistente rassen LG Zebra (voergerst) en het nieuwe ras LG Zelda (brouwgerst) speel je op safe. LG Zelda heeft verder de unieke combinatie van virusresistentie en brouwkwaliteit.
Neem contact op met jouw regionale specialist.