Mijn LG
Mijn LG

Uiterlijk in 2026 een rustgewas telen: de mogelijkheden

Rustgewassen
Op alle percelen zand- of lössgrond moet sinds 2023 eens in de 4 jaar een rustgewas geteeld worden. Op percelen waar dit nog niet is gebeurd moet je dus in 2025 of in 2026 verplicht een rustgewas telen. Welke teelten geven een praktische en rendabele invulling? Dat lees je in dit artikel.

‘Voor veehouders en akkerbouwers op zand- en lössgrond heeft deze maatregel grote impact’, ziet teeltspecialist Patrick Boosten. ‘Veehouders met land op afstand bijvoorbeeld telen daar veelal mais, aardappelen of bieten. Geen rustgewas telen is geen optie, want dan moet je GLB premies met terugwerkende kracht terugbetalen en riskeer je hoge boetes.’

Informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen bij RVO, aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Kijk voor alle regels en voorwaarden op rvo.nl

In dit artikel:

In 2025 nog een rustgewas zaaien? Dit zijn onze tips. De complete lijst rustgewassen vind je op rvo.nl

Zomergraan: weinig input nodig

Zoek je een rustgewas dat weinig input en bewerkingen vraagt, dan kom je snel op graan uit. Zodra de bodem het in het vroege voorjaar toelaat kan je zomertarwe zaaien. Als het niet lukt om vroeg te zaaien, is zomergerst een betere optie. Een voordeel van zomergraan is dat je er drijfmest op kunt rijden in het voorjaar, zodra de plantjes stevig gevestigd zijn.

De teeltkosten van zomertarwe zijn wat hoger dan bij zomergerst. Zomergerst heeft ook de voorkeur op droogtegevoelige gronden.

Het saldo van zomergraan is beperkt dus is het belangrijk je teeltkosten te beheersen. Zaai daarom rassen met sterke ziekteresistenties en een hoge oogstzekerheid en opbrengstpotentie: wpb Duncan zomertarwe en LG Flamenco zomergerst.

Tips voor een geslaagde teelt van zomergraan:

  • Zaai zomertarwe in het vroege voorjaar, zodra de bodem het toelaat, 150 – 175 kg/ha afhankelijk van DKG en verwacht opkomstpercentage
  • Zaai zomergerst vanaf begin maart, 120 – 150 kg/ha afhankelijk van DKG en verwacht opkomstpercentage
  • Bewerk de bodem alleen bij voldoende draagkracht: voorkom structuurbederf
  • Drijfmest mogelijk, wanneer de plantjes voldoende ontwikkeld zijn
  • De N-norm in NV-gebieden is 112 kg voor zomertarwe en 64 kg voor zomergerst
  • Volg het gewas en voer in overleg met je teeltadviseur tijdig gewasbescherming uit

Zomerveldbonen: GLB-premie verhogen

Een teelt die meer aandacht vraagt en potentieel ook meer saldo oplevert is die van zomerveldbonen. Het areaal zomerveldbonen is de voorbije jaren fors gegroeid. De bonen zijn zeer geschikt als krachtvoer voor vee en er zijn volop afzetmogelijkheden.

Het saldo is aantrekkelijk wanneer je zomerveldbonen opgeeft als eco-activiteit ‘stikstofbindend gewas’ in het GLB en je zo in een hogere hectarepremie komt.

Ook in bouwplanverband hebben veldbonen waarde: ze binden veel N uit de lucht en leveren deze deels na aan de volgteelt, laten een hele mooie bodemstructuur na en verruimen de rotatie.

Lees alles over veldbonen in onze whitepaper >

Aanbevolen veldboonrassen:

Gele erwten: korte teelt met weinig risico’s

In ons land groeien nog niet veel gele erwten maar daar komt mogelijk verandering in. Er zijn namelijk steeds meer afzetmogelijkheden, bijvoorbeeld naar Emsland Group in Duitsland. Ook voor vee is het een geschikt krachtvoer, rijk aan eiwit en zetmeel. En net als veldbonen tellen erwten als eco-activteit en leveren zo extra hectarepremie.

Gele erwten hebben een kort groeiseizoen en zijn al vanaf eind juli oogstrijp. Dit geeft volop mogelijkheden voor een geslaagde volgteelt. Erwten vragen weinig input van stikstof, gewasbescherming en water en leveren ook op lichtere gronden doorgaans een goede opbrengst.

Zaai gele erwten van half februari – half april, 160 – 180 kg/ha op 4 – 5 cm diepte. De rassen Tiberius en LG Corvet hebben een opbrengstpotentie van 4 tot 6 ton korrel per hectare.

Teeltspecialist Ludwig over gele erwten:

Tijdelijk grasland: boost voor de bodem

Voor veehouders die het gras kunnen gebruiken is tijdelijk grasland als rustgewas een vertrouwde optie. Voor akkerbouwers die een bestemming voor gras kunnen vinden is tijdelijk grasland ook interessant. Gras levert veel organische stof en bevordert het bodemleven. Zaai een speciaalmengsel voor tijdelijk gras, eventueel in combinatie met klavers voor het hoogste rendement:

Tijdelijk graslandmengsels

Mais voor 1 september oogsten

Snijmais voor 1 september hakselen en daarna een groenbemester telen telt ook als rustgewas. Bij gebruik van een ultravroeg ras op lichte, warme grond kan dit kans van slagen hebben. Mits het weer meewerkt natuurlijk. Het risico van deze optie is dat de mais eind augustus nog niet voldoende rijp is.

De allervroegste LG maisrassen

Rustgewas in 2026

Plan je het rustgewas in 2026, dan kan je kiezen voor een wintergewas als hoofdteelt:

  • Wintergerst geeft op lichte grond de hoogste oogstzekerheid, heeft nog relatief ruim N-ruimte (112 kg) en is vroeg weer van het land.
  • Winterkoolzaad kan een mooi saldo opleveren, heeft relatief ruim N-ruimte (122 kg) én doorbreekt de opbouw van ritnaalden in de bodem
  • Winterveldbonen leveren veel GLB punten en leveren veel N na

Lees hier meer over deze 3 rustgewassen >

Nieuw: overzicht met kaartlaag in Mijn RVO

Het kan een behoorlijke puzzel zijn om te voldoen aan de rustgewasverplichting, zeker ook bij pacht- en huurpercelen. In Mijn RVO is daarom een kaartlaag toegevoegd die aangeeft of reeds een rustgewas geteeld is. Kijk in je RVO omgeving bij Mijn Percelen.

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Haal meer uit je rustgewas

Neem een duik in onze kennisbank