Mijn LG
Mijn LG

Zo profiteer je van akkerranden op bufferstroken

Agrarisch natuurbeheer
De invoering van verplichte bufferstroken langs waterlopen heeft grote impact in elk bouwplan. De derving is deels op te vangen door op deze stroken akkerrandmengsels te zaaien. Dit levert als eco-activiteit veel punten en waarde en kan je hectarepremie zo verhogen.

De eco-activiteit ‘kruidenrijke bufferstrook langs bouwland of blijvende teelt’ kan deels of volledig op een verplichte bufferstrook liggen. De strook is 3 tot 12 meter breed en van 1 juni tot 1 oktober zichtbaar bedekt met minimaal 25% kruiden en vlinderbloemige gewassen.

Informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen bij RVO, aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Kijk voor alle regels en voorwaarden op rvo.nl

Groene braak

De eco-activiteit groene braak levert ook veel punten en vooral erg veel waarde op in het GLB. Groene braak is te combineren met een kruidenrijke akkerrand, maar niet op een verplichte bufferstrook. De rand moet minstens 3 meter breed zijn.

Combineren met ANLb

Een andere interessante optie die voor extra vergoeding kan zorgen, is de akkerranden combineren met beheerpakketten vanuit Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Met diverse ANLb-activiteiten is een combinatie mogelijk, zoals o.a. het beheerpakket natuurvriendelijke oever, meerjarige kruidenrijke akkerrand en bodemverbetering.

Onkruidbestrijding

Veronkruiding is de bedreiging van elke akkerrand. Een schone start is daarom erg belangrijk. Bij hele hoge onkruiddruk is najaarszaai de beste optie. Nieuw in 2025 is dat je onder voorwaarden een aantal onkruiden op bufferstroken wel chemisch mag bestrijden. Als je de bufferstrook inzet als eco-activiteit mag dit niet.

In de video legt Martijn van Overveld uit hoe je akkerranden optimaal inzet:

Akkerranden inzaaien

Ga je aan de slag met bloemrijke akkerrandmengsels, dan is vooral een hoge slagingskans van belang. Akkerrandmengsel Bloemrijk 1 van LG bevat 16 bloemen en kruiden en ook hardzwenk- en roodzwenkgras. De bodem wordt door deze soorten snel bedekt zodat onkruid minder kans krijgt. Zaai de akkerrand ondiep (1 – 2 cm) in een fijn zaaibed vanaf eind maart tot medio juni of in het najaar.

Een meerjarige akkerrand zaai je bij voorkeur in het najaar. In deze akkerranden is een potentieel gevaar dat het bietenvergelingsvirus overwintert. In akkerrandmengsel Bloemrijk 2 van LG zitten daarom geen waardplanten van dit virus. Dit is dus een veilige keuze.

Greencover NKG

Kies je voor een eenjarige vegetatie en lagere kosten, dan is de inzaai van het groenbemestermengsel LG Greencover NKG een hele goede optie. Dit mengsel van  zonnebloemen, facelia, gele mosterd en vlas trekt snel dicht, bloeit langdurig en is geschikt voor de inzaai op bufferstroken en als groene braak. Dit mengsel voldoet tevens aan ‘drachtplanten’ voor extra punten. De soorten in het mengsel zijn allemaal vorstgevoelig.

Greencover NKG gezaaid op een bufferstrook

Greencover NKG gezaaid op een bufferstrook

Bekijk onze akkerrandmengsels:

Vertrouwde mengsels met de hoogste slagingskans

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.