Marije Strikwold leidt het onderzoek en geeft een update:
“We hebben methaanemissieproeven met cichorei en smalle weegbree uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving op de Dairy Campus. Ook de melk is bij beide rantsoenen onder de loep genomen. We hebben nu in beeld welke emissiereductie een volledig cichorei- of weegbreerantsoen oplevert in een gecontroleerde omgeving en welk effect het heeft op de melksamenstelling.”
“We hebben de kruiden geteeld in monocultuur en op stal naar behoefte gevoerd, naast het krachtvoer. De koeien kregen dus cichorei of weegbree in plaats van gras. We zagen meteen dat de koeien er veel van vraten: zowel cichorei als smalle weegbree blijken heel smakelijk. Qua opbrengst in liters was er geen significant verschil te zien.”
“Zowel smalle weegbree als cichorei laten een flinke reductie in methaanuitstoot zien. Cichorei zelfs nog iets sterker dan smalle weegbree. De vetzuursamenstelling van de melk verandert ook, met hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetten. Dit is gezonder dan verzadigde vetten, dus het is goed te weten dat graslandkruiden een positief effect hebben op de gezondheid van de melk.”
“We hebben gemonitord bij gangbare en biologische melkveehouderijen met en zonder kruidenrijke graslanden. Tijdens het monitoren hebben we gekeken naar de verschillende vetzuren. We zagen ook verschillen in melksamenstelling tussen biologisch en niet-biologisch. Tenslotte zagen we duidelijke verschillen tussen de winter en het weideseizoen, vooral tussen kruidenrijk en niet-kruidenrijk.
Maar het beeld is niet zo scherp als het beeld in de gecontroleerde omgeving. Dat komt ook door de rest van het rantsoen, dat speelt ook een grote rol. We gaan nu een ander praktijkexperiment uitvoeren bij enkele boeren met veel kruiden: wat gebeurt er als de koeien een tijd in een grasperceel weiden, en daarna een tijd in een kruidenrijk perceel? Ik verwacht dan wel duidelijker verschil te kunnen zien.”
“Er komen nog veel onderzoeken en experimenten aan. We willen vooral de emissiereductie onder praktijkomstandigheden meten. Wat gebeurt er bij lagere doseringen van kruiden in het dieet, bijvoorbeeld 20% of 30%? En wat is praktisch haalbaar voor melkveehouders? We gaan ook proeven doen bij FrieslandCampina om te kijken naar de effecten van verschillende doseringen op de smaak van de melk.
Daarnaast werken we aan een methode om melk te screenen op moleculen, zodat we melk van kruiden en gras kunnen identificeren. Dit kan helpen bij de mogelijke verwaarding van kruidenmelk in de toekomst.”
Limagrain is één van de kennispartners in het project en nauw betrokken bij de teelt van kruiden op Dairy Campus. In de video gaan we in gesprek met onderzoeker Ronald Zom over de proeven:
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Hoogwaardige Havera grasmengsels voor meer melk uit gras
Haal meer uit je ruwvoer met onze kennisbank